Genellikle nem oranının fazla olduğu coğrafi bölgelerde oluşur. Evlerde, işyerlerinde hatta yazlıklarda oldukca fazla karşılaşılabilecek bir durumdur. Duvarda estetik açıdan görüntü kirliliği oluşturmasının yanında pek çok sağlık sorununa da yol açmaktadır.
Duvar küfü, solunum yolları ve eklem yerleri gibi bölgeleri etkileyerek pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Bu sebepten duvar küfünün yeniden oluşumunu engellemek, duvar küfü temizlemek için doğru yollarla müdahale etmek gerekir.
Duvar küfü nasıl temizlenir?
Temizliğe başlamadan önce küf oluşumuna neden olan sorunları ortadan kaldırmak gerekir. Küf, tesisat sızıntısı, duvar yüzeylerinin nemli kalması, oda sıcaklığının değişmesi sonucunda duvarlar terleme yapar ve yalıtım sistemindeki eksiklikler sonucu duvar küfü ortaya çıkar. Küfle baş etmenin en önemli adımı odanızı düzenli olarak havalandırmaktır. Kış aylarında günde iki veya üç kez beş on dakika arası, yaz aylarında ise günde üç dört kere on beş yirmi dakika arası havalandırmak gerekmektedir. Evinizi düzenli olarak havalandırdığınız takdirde duvarlarda terleme meydana gelmeyecek ve küf sorunu da oluşmayacaktır.
Duvar küfünü temizleme yolları
- İlk olarak küf lekeler oluşmaya başladığında hemen müdahale etmeniz ve duvarınızı tahrip etmesine izin vermemeniz gerekir.
- Duvarda oluşan küf lekeleri yok etmenin en güçlü ve en etkili yolu leke çıkarıcılarından geçer. Kesin olarak bu lekelerden kurtulmak leke çıkarıcıları ile kolaylıkla giderilebilir. Asitli çözeltiler derinlemesine nüfuz ederek bu lekelerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
- Bir su bardağı beyaz sirke, bir su bardağı hidrejon peroksit, yarım çay bardağı borik asidi şişenin içerisine alın. Bu karışımı şişenin püskürtme aparatıyla doğrudan duvarınıza püskürtün ve çözeltiyi on dakika bekletin. Ardından kuru biz bez ile temizleyin. Böylece lekeleri duvara herhangi bir zarar vermeden çıkarabilirsiniz.
- Rutubet lekeleri çok zor çıkabilen lekelerdir ve duvar boyanıza zarar vermeden çıkarmanız oldukça zordur. Fakat yeni oluşmuş lekelerde fırçalama tekniği işe yarayabilir. Eğer ki yeni oluşmuş lekeler mevcutsa, sert bir naylon yardımı ile yüzeyi fırçalayın ardından kalan kısımlara sirkeli su kullanın, silin ve sonra kurutun. Lekelerden bu şekilde de kurtulabilirsiniz.