Korona Virüsten Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutarak Korunmak

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs hepimizin sağlığını tehdit ediyor. Biz de bu tehditten korunmak için çeşitli yollara başvuruyoruz. Maskelerimizi düzgün bir şekilde takıyor, sosyal mesafe kurallarına uymaya özen gösteriyor, kapanmalarda sevdiklerimizden uzak kalıyoruz. Bu uğurda çok fazla fedakârlık yapıyoruz. Ancak şimdiye kadar saydıklarımızın hepsi virüse yakalanmamak ve virüsün yayılmasını önlemek amacıyla yaptığımız fedakârlıklardan oluşuyor. Peki ya virüse yakalanırsak o zaman ne yapacağız? Tabii ki virüse yakalanırsak en yakınlarımızdan bile uzak duracak ve odadan dahi dışarı çıkmayacağız. Ancak bunlar çevremizdekileri korumak için alabileceğimiz önlemler.

Peki ya kendi sağlığımızı nasıl koruyacağız? Bağışıklık sistemimizi güçlü tutarak Korona Virüsü daha kolay atlatabiliriz. Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlü tutacağız?”, “Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?”, “Spor Yapmak Bağışıklık Sistemini Güçlendirir mi?”, “Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Başka Neler Yapabiliriz?”

Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendiririz?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Bunun yanında fiziksel aktiviteler de bu konuda oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için yapabileceğiniz başka şeyler de var. Makalemizin devamında bu noktalara da değineceğiz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde grip gibi hastalıklardan korunmamızı sağlar. Bu durumda bağışıklık sistemini güçlü tutmak bizim hastalığa yakalanmamızı engellemez yalnızca bünyemizi güçlü tutar. Korona Virüs ile mücadelede de güçlü bir bünye çok şey ifade ediyor olabilir. Çünkü Korona Virüs özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlıkları bulunan kimseler için daha büyük bir tehdit oluşturuyor. Yaşlı insanların bu hastalığa daha fazla yeniliyor olması bünyelerinin gençlere göre daha güçsüz olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden yediğimiz içtiğimiz şeylerle dahi bağışıklığımızı güçlendirmeliyiz. O halde “hangi besinler bağışıklık sistemini güçlendirir” bunu inceleyelim.

1- C Vitaminini İhmal Etmeyin: Hepimizin bildiği üzere portakal, mandalina, limon gibi gıdalar c vitamini açısından oldukça zengindir. Ancak bunların yanı sıra brokoli, ıspanak, karnabahar, roka gibi sebzeler de c vitamini zengini gıdalardır. Bu gıdaların da tüketilmesinde fayda vardır.

2- Selenyum İçeren Gıdaları Tüketin: Selenyum doğrudan doğruya bağışıklık sisteminizi güçlendirecek bir mineraldir. Bu mineralin eksikliği yalnızca güçsüz bir bağışıklık sistemine yol açmaz. Bununla birlikte selenyum mineralini yeterince almazsanız kendinizi mutsuz ve karamsar da hissedebilirsiniz. Peki selenyum hangi gıdalarda bulunuyor: Özellikleri deniz ürünleri selenyum zengini ürünlerdir. Her tür deniz ürününü tüketmeniz selenyum minerali almanızı sağlayacaktır. Bunun yanında mantar, susam, tahılların tamamı, sarımsak, soğan, yumurta, tavuk gibi gıdalar da selenyum zengini gıdalardır.

3- Çinko İçeren Gıdaları Tüketin: Enerjik ve pozitif olmamıza katkı sağlayan ve bağışıklık sistemimizi de güçlendiren çinkoyu içeren gıdalar şunlardır: hindi eti, deniz ürünleri gibi etler; kabak çekirdeği, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi kuru yemişler; kuru baklagiller, rüşeym, susam gibi gıdalar.

4- Kalsiyum ve Protein: Süt ve süt ürünleri, yumurta, et, balık, tavuk ve baklagiller.

5- Omega3: Balığın omega3 zengini bir besin olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek ancak bunun yanı sıra semizotu, ceviz, keten tohumu ve avokado da omega3 içermektedir.

6- B12: Eksikliğinde hafızada güçsüzlüğe, öğrenme de zorluğa ve mutsuzluğa neden olan B12 bağışıklık sisteminin kuvvetli olması için de oldukça önemli bir yere sahip. B12 içeren gıdalar ise yumurta, et, balık, süt, peynir, soya sütü ve yoğurt şeklinde sıralanabilir. Bu besinlerde B12 yoğunlukla bulunmaktadır.

7- D Vitaminini İhmal Etmeyin: D vitamini eksikliği de bağışıklık sisteminin güçsüz olmasına neden olmaktadır. D vitamini almak oldukça ucuz hatta çoğu zaman bedavadır. En iyi D vitamini kaynağı güneştir. Sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek ölçüde güneşlenmek oldukça faydalıdır. Eğer yeteri kadar güneş alamıyorsanız üzülmeyin D vitamini ihtiyacınızı somon balığı, yumurta ve sütten de alabilirsiniz.

8- Probiyotikler: Probiyotikler yani yaralı bakteriler bağırsaklarımızın sağlıklı olması için çok önemlidir. Bu durum da bizim bağışıklık sistemimizle doğrudan alakalıdır. Probiyotik almak için turşu, elma sirkesi, yoğurt ve peynir gibi gıdaları tüketmeliyiz.

9- Bal, Tarçın, Zencefil ya da Zerdeçal: Bu baharatlar ve bal da bağışıklık sistemini korumak için çok önemli muhafızlardır. Kadim geleneklerden beslenen evde hasta tedavi yöntemlerinin birçoğunda bu gıdalar karıştırılarak hasta ya da hasta olma ihtimali bulunan kişiye yedirilir.

10- Su: Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için tüketmemiz gereken en önemli şey sudur. Her gün en azından yeteri kadar su içmeliyiz ve bol bol su içmeye özen göstermeliyiz.

Spor Yapmak Bağışıklık Sistemini Güçlendirir mi?

Spor yapmak sporcuların işidir. Siz eğer bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak istiyorsanız spor değil egzersiz yapmalısınız. Bu ikisi birbirinden farklı kavramlardır. Hiç kimse sırf bağışıklık sistemim güçlü olsun diye 250 kg ağırlıkla squat ya da deadlift yapmaz. Eğer amacınız yalnızca bağışıklık sisteminizi güçlendirmekse daha hafif antrenmanlar yapmanızı tavsiye edebiliriz. Ancak buradan sporcuların bağışıklık sisteminin düşük olduğu gibi bir yargıya varılmamalıdır. Sporcuların bağışıklık sistemi normal bir vatandaşa kıyasla oldukça güçlüdür.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Başka Davranışlar

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Başka Davranışlar

  • Sigara kullanmamak: Özellikle akciğeri hedef alan Korona Virüs sigara içenleri çok sever.
  • Doğru Kiloda Olmak: Doğru yani sağlıklı kiloda olup olmadığınızı vücut kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz. Hesaplama şu şekilde yapılmaktadır:

Boyunuz x boyunuz (Boyunuzu Virgüllü Bir Biçimde Yazmalısınız.) = Boyunuzun Karesi

Kilonuz / Boyunuzun Karesi = Vücut Kitle İndeksi. Bunu bir örnek ile açıklayalım:

Boyunuz 1,85 m kilonuz 75 kg ise 1,85 x 1,85 = 3,4225 Şimdi kilomuzu bu değere bölelim:

75 / 3,4225 = 21,91. Yani vücut kitle indeksimiz 21,91. Kilomuz normal. Eğer vücut kitle indeksimiz 25’in üzerinde olsaydı bu durumda fazla kilolu olacaktık. Böyle bir durumda tıbbi destek almamız gerekir. Eğer vücut kitle indeksimiz 18’in altında olsaydı bu durumda da çok zayıf olacaktık. Böyle bir durumda da tıbbi destek almak gerekebilir. Siz de evde bu basit yöntem ile sağlıklı kilonuzda olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

  • Alkolden Kaçınmak veya Aşırıya Kaçmamak
  • Yeterince Uyumak
  • Stresten Uzak Durmak: Fazla ve gereksiz stres sizin en büyük düşmanlarınızdan birisidir.
  • Doğru el yıkamak ve ağız hijyenine dikkat etmek: Bu durum yalnızca bağışıklık sistemini korumak için değil korona virüse yakalanma olasılığımızı da en aza indirmek için gereklidir.

Sonuç

Siz de makalede yer alan bilgilere dikkat ederek bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz. Şunu da unutmamak gerekir: Korona Virüse yakalanmamak her zaman için en iyisidir. Maske, Mesafe ve Hijyen kurallarına uyarak kendinizi, sevdiklerinizi ve tüm insanlığı bu küresel ve ölümcül virüsten korumayı ihmal etmeyin.

Ne Düşünüyorsun?

E-posta hesabınız gözükmeyecek.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bunu onayladığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Onayla Daha Fazlası