Yaz günleri kapımıza dayandı. Pandemi kısıtlamalarını dikkate almak kaydıyla açık havada geçireceğimiz zamanlara ihtiyaç duymaya başladık. Bu noktada unutmamamız gereken, güneşten gelen zararlı UV ışınlarının bir kısıtlaması yoktur ve onlar cildimizi yakıp cilt kanseri ve çeşitli sağlık risklerini taşımaya devam etmektedir. Bu yüzden, güneşten korunmayı ihmal etmemeliyiz. Bu yazımızda sizlerle, cilt sağlığınızı riske atmadan sıcak yaz günlerinin tadını çıkarmanız için gerekli olan bilgileri paylaşacağız.
1. Giyim ve Aksesuarlar
Güneşten koruyucu krem kullanmanın yanında doğru giyinmek ve hassas bölgeleri koruyan aksesuarlar kullanmak oldukça faydalıdır. Bu aksesuarlar UV ışınlarının çoğunu bloke eder. Yazın açık havada dolaşırken şapka, güneş gözlüğü ve pamuklu giysiler tercih etmelisiniz. Naylon ve buna benzer sentetik kumaşlar, UV ışınların yalnızca % 30’unu bloke edebilir.
Ayrıca saat 10.00 ve 16.00 aralığında güneşe maruz kalmaktan kaçınmalısınız.
Kumsalda kullanılan çadırlar ya da şemsiyeler UV ışınlarının % 50’sini absorbe edebilen pamuk ya da kanvas malzemelerden üretilmiş olmalıdır.
Son derece önemli olan, ve kullanılması gereken bir diğer aksesuar da güneş gözlükleridir. UV ışınları göz ve göz çevresi için de çeşitli sorunlara yol açar. Katarakt ve diğer göz yaralanmalarını önlemesi bakımından güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin.
2. Güneş Kremi
Yaz günlerinde cildinizin en büyük müttefiki güneş kremleridir. Bu ürünü sadece boş zamanlarınızda değil, her gün düzenli olarak uygulamalısınız. 30 faktörlü güneş kremleri günlük kullanım için yeterlidir. Daha yüksek faktörlü olan güneş kremleri, güneşe daha uzun süre maruz kalınan plaj, havuz, balık tutma vb. aktiviteler yaparken tercih edilebilir.
Güneş kremi, güneşe çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanır ve bu sürede cildin ürünü emmesi için beklenir. Eller, kollar, kulaklar, boyun ve ayak ve bacaklar dahil tüm vücut bölgelerine eşit olarak sürmek doğrudur. Her iki saatte bir tekrar uygulanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken, eğer yoğun olarak terliyorsanız ya da suya girdiyseniz bu süreyi kısaltmalısınız.
İpucu: Eğer saç uçlarına güneş kremi sürerseniz saçınızı rüzgar, ve güneşten zarar görmesinin önüne geçersiniz.
Yüzünüzde yaşlanmaya bağlı oluşan kırışıklıklar güneşin zararlı etkilerine bağlı olarak daha da belirgin hale gelir. Bu kırışıklıkları hafifletmek ve yeni kırışıklıkları önlemek için her gün güneş kremi uygulamayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
Çocuklarda güneş kremi kullanımı altı aylıktan sonra başlar. Bu dönemden sonra çocukların cildi güneşe karşı hassasiyet geliştirir. Seçeceğiniz ürünü doktorunuza danışarak belirlemeniz çocuğunuzun cilt sağlığı için önemlidir. Çocukların ve ergen yaştaki gençlerin güneş kremini günlük olarak kullanmaları gerektiği onlara öğretilmelidir.
Yazın Dikkat Edilmesi Gereken Günlük Alışkanlıklar
Yazın artış gösteren yüksek sıcaklıklar, cildimizin içinde ve dışında sürekli olarak nem kaybına sebep olur. Bu yüzden yazın bol miktarda su içmek gerekir. Şekerli meyve suları, asitli içecekler, alkol gibi zararlı içecekler asla suyun yerine geçmez. Suyun alternatifi olarak bitki sularını da tüketebilirsiniz.
Bolca su içmenin yanı sıra, cilt tipinize uygun bir nemlendirici kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Havuç, kabak, elma ve pancar gibi bazı gıdalar, önemli bir antioksidan kaynağı olan ‘karotenoid’ içerir. Bu madde, güneşin zararlı etkilerinden cildinizin zarar görmesini önlemeye yardımcı olabilir. Karotenoid, turuncu ya da kırmızı meyve ve sebzelerde de bol miktarda bulunur.
Yaz aylarında sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olmalısınız. Izgara etler, çiğ veya pişmiş meyve ve sebzeler tüketmeliyiz. Yoğun karbonhidrat alımı özellikle yazın tavsiye edilmez. Lifli ve sulu meyveler, aşırıya kaçılmadığı taktirde vücudun nemlenmesine yardımcı olur, bağışıklık sistemini koruyarak hastalıklara karşı önleyicidir ve yaşlanma belirtilerini doğal yoldan geciktirebilir.
Duş alırken cilt tipine uygun sabunların kullanılması gerekir. Cildin kurumasını ve doğal yağını kaybetmemesini sağlamak için soğuk ya da ılık su kullanmak daha doğrudur.
Yazın Meydana Gelebilen Cilt Hastalıkları Nelerdir?
Güneş, kum, deniz, havuz ve yoğun tere karşılık bakımı aksatılan cilt, çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu hastalıkların neler olduğunu görelim:
1. Mikozlar
Bu hastalığın oluşmasına, esas olarak mantarlar sebep olur. Cilt üzerinde, saçta, ayaklarda, kasık bölgesinde ya da tırnaklarda oluşabilen bir tür enfeksiyondur. Cilt yüzeyindeki ısı ve nem, düşük bağışıklık sistemi gibi çeşitli faktörler bu mantarların oluşup yayılmasında ciddi bir öneme sahiptir. Her yaştan insanda ve her dönemde görülebilir. Bu hastalıktan kaçınmanın en iyi yolu, banyodan çıktıktan sonra vücudu iyice kurutmaktır (özellikle ayak parmakları, koltuk altları ve kasık).
Islak zeminlerde çıplak ayakla yürümekten de kaçınmalısınız. Ayrıca mümkün olduğunca açık ve hava alabilen ayakkabılar tercih etmelisiniz.
2. Beyaz Lekeler ve Çil
Güneşin cildimiz üzerindeki etkisinden dolayı yavaş yavaş oluşmaya başlayabilirler. Yüz, ellerin ve kolların arka bölümü, kasık bölgesi ve omuzlar gibi güneşe en çok maruz kalan vücut bölümlerinde görülürler.
Beyaz lekeler uzun süreli ve tekrarlanan bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalındığında oluşur. Bu sorunlardan kaçınmak için güneş kremi kullanabilirsiniz.
Bu lezyonlar iyi huyludur ve cilt kanserine işaret ermez. Ayrıntılı bir dermatolog değerlendirmesi ile, cilt kanseri riski taşıyan diğer lezyonlarla karıştırılmaması sağlanabilir.
3. Sivilceler
Yazın daha da artan ciltteki yağlılık, terleme, güneş kremi kullanımı ve güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaynaklanabilir. Bu sorundan kurtulmak için yüzünüzü cilt tipinize uygun bir sabunla yıkayabilirsiniz. Ayrıca ciltteki fazla yağı azaltabilen jel formundaki sıkılaştırıcı tonikler ve güneş kremleri de bu sorunun ortadan kalkmasını kolaylaştıran ürünlerdir.